V těchto dnech probíhá unikátní projekt, kdy pomocí vysílače je možné sledovat, jak se pohybuje padesáti koruna po republice. Mince byla vypuštěna do světa u stánku v Praze na Staroměstském náměstí. Konkrétně na souřadnicích 50°05´14.6435″ a 14°25´16.2326″.

Tango roztančilo celý Hlavák. Podívejte se na video

Mince se zatím odebrala do Plzně. Teď je v Uněšově, možná na místní poště, téměř 168 kilometrů od Staromáku. Pohyb mince můžete sledovat zde. Jan Patera naháral video o akci pomocí aplikace NatocVideo.cz a vy se teď na něj můžete podívat. Uvidíte, jak byla mince vypuštěná do oběhu.

Ožral se jak jetel a stoupnul si do hokejové brány. Video dobývá svět

Neuvěřitelné snímky venkovské Prahy. Holešovice, Dejvice, Braník…

Autoři projektu svůj plán popsali na webu padejede.cz:
„Rozhodli jsme se zmapovat největší cestovatele na světě – mince! Do kovové speciálně vyrobené mince s dutým vnitřkem, která vypadá jako běžná padesátikoruna, jsme umístili miniaturní GPS lokátor.

TOP – Lochnesska Monty, Tom Cruise a prase na Synkáči

Díky tomu můžeme sledovat pohyb této 50 korunové mince po celé České republice na Google mapě! Možná ji máte vy právě teď ve své peněžence, nebo ji dostanete nazpátek při placení. Možná je teď někde blízko vás.

U Synkáče bydlí prase v činžáku. Podívejte se na video, jak jde domů

Příběh tzv. duté mince se začal psát během studené války, kdy na první pohled obyčejné mince v sobě ukrývali tajné depeše, mikrofilmy nebo různé zakázané látky.“